Tuesday, September 30, 2008



:::Permintaan vs Paksaan::::

Tahun ni persiapan raya agak suram....semuanya macam tak mau raya tmasuk la aku. Kuih raya pun ala kadar je aku buat tahun ni...ntah la mungkin tahun ni tahun pertama aku beraya tanpa tok dan tokwan aku...terkenang juga saat2 buat kuih lama ngn tok aku, tahun ni tak merasa la aku nk buat putu kacang, kuih loyang lg..dan mungkin takkan buat lg smp bila2.Hajat dihati aku tahun ni mmg aku nk belajar buat juadah yang penah tok aku ajarkan cuma mungkin masa belum sesuai mengenangkan mak aku ni mau yang simple2 je..tak cerewet cam aku yang nkkan benda2 lama....semua nk ikut cam org tua2 buat sbb tu aku selalu gak berperang mulut kat dapor ngn mak aku huhu ngeratkan ikatan mak dan anak kehkeh...Mungkin sbb aku dh terbiasa memasak cara yg tok aku ajar...tak lengkap ngn rempah ratus org dulu2...so, hakikatnya Adat Resam, Ishtiadat lama mmg tak blh kita abaikan dan tinggalkan.

Hmm, tahun ni aku skali lg dikhabar dengan permintaan dari sorang kawan aku ni...sememangnya sejak tahun lepas aku dh mula menunaikan permintaan kawan aku ni cuma tahun agak kurang masa untuk aku tunaikan...Sebelum ni pun aku tak penah rasa terpaksa dengan permintaannya, cuma kali ini aku rasa agak tpaksa dgn permintaanya tapi utk dia+family aku mengagahkan diri harapan agar raya tahun ini bermakna buat teman aku dan familynya..Bila terbaca kisahnya di blog rasa tak lengkap jika aku tak tunaikan kemeriahan raya yang pernah dia kecapi sblm ini...Buat teman aka abg aka my family jugak aku tak smp hati tak tunaikan pmintaan ini sbb aku sudah sayang sama kamu + family + myvi hehehe buwekkk :P

-dh malam siot adunkan adunan kuih fav kawan aku nih-

-tau ke kuih apa aku buat ni hehe-

-hehe topping for my biscuit -

-Jeng2...Almond London kawan aku tuhhh sdg disalut choc tedapnya nyum2-

-Siap sudah kuihnya....-

-tgk la kuih u tu penuh lg..so blh abiskan bila dtg umah i nanti hehe-

So buat teman aku tu hrpnya raya tahun ni lebih bermakna utk kamu sekeluarga...Hmm, jet lebih lak i tahun ni sbnrnya mau wife u bikin mee kuah sama guek hehe....

apa yg i wat ni takde kena mgena ngn tajuk kat atas tu...sj je saiko kaka buwek :P


=========================

:::Ketupat Kacang vs Ketupat Jagung:::



Gambar kat atas tu bukan skadar hiasan tapi tu ketupat yang aku balut tahun ni hehe...Promosi kot2 ada lg permintaan demi permintaan lepas ni kehkeh...

Konflik gak aku tahun ni bila memikirkan juadah ketupat yang mau bikin tahun ni Ketupat Jagung or Ketupat Kacang..Mungkin tahun ni kena wat ELECTION la dalam umah ni kakaka...My mum mau bikin ketupat kacang..i plak mmg tiap2 tahun mau mam ketupat jagung, last2 hari ni my mum mberontak sbb majoriti menang untuk bikin ketupat jagung..yabedabeduuu merasa lg aku mam ketupat jagung tahun ni...kehkeh...

Ku sangkakan kegembiraan itu dpt memuaskan hati aku kali ni tapi hampa...ketupat2 yg aku balut tu ketupat kosong jerkkk uwaaaaaaaaaa.....my mum kata esok lusa baru buat ketupat jagung adil dan saksama dua2 pmintaan tak dpt walaupun majoritnya Ketupat Jagung yang menang.... :| takpe2 akan ku buat jugak ketupat jagung utk open house aku kali ni...

Korang2 yang suka ngn ketupat jagung my mum jgn risau i akan pujuk rayu my mum buat gak hehe sbnrnya aku dh lama tak mam ketupat jagung..teringin, mengidam tahap gaban dah..huhu

Alangkah sodapnya kalo ketupat ini KETUPAT JAGUNG nyumm nyummm...

~~~end~~~


Monday, September 29, 2008

:::28 September 2008:::

Hampir melewati akhir Ramadhan ni, makin tergugat pulak iman aku ...cuaca yang makin panas sejak akhir2 ini aku tak mampu nk menahan dari minum air berais je...hancusss plan aku hampir 2bln tak minum ais, gara2 mau kurus hehe...but dway ada kuwus skt tau 5kg sudah turun, mau turunkan lg 4kg dong...hehehe...harap2 mjadi la plan aku kali ni..Alhamdulillah sejak ramadhan ni aku tak selera sgt nk mam...sahur pun tak ku jamah, mloya lebih dr org mgandung plak haha...apapun alhamdulillah allah kurniakan aku kekuatan utk jalani kehidupan seharian...

Hm...2 hari lagi Syawal pun menjelma tapi tahun ni persiapan aku ala kadar ja walaupun my mum punya la beria tukar langsir la apa la...pening pala aku nengok hehe..aku plak tahun ni tak excited spt slalunya..mmg teruk skt bulan ni wlaupun Pak Lah bg Bonus hehe bukan apa bulan ni jgk "Road tax & Insuran" keta aku mampuss..nk servis keta lg...waaa manyak betoi aku nk guna duit bulan ni..disamping side mirror aku lak org langgar hampesgasss betoi la...esok kompom mlayang 2ratus, dh hampir sbulan aku bawak keta takde side mirror huhu

--Tadaaa ni side mirror aku belah kiri lawa tak, belah kanan cedera takleh tunjuk hehe--

Kiki....Macam2 berlaku dalam hidup aku sejak akhir2 ni (citer macam jiran aku plak -Encik Matahir tuh hehe)apapun semua nya secara kebetulan....bukan pasal CEMBURU mahupun WANG yang ingin aku ceritakan sbb tanpa Wang mana nk hadirnya Cemburu kan..mesti la ada perasaan CEMBURU baru la Wang tu ter"habis" beli sport rim baru tak pun visor baru huhu baru la lengkap kehidupan yang penuh kasih sayang...ada cemburu, ada gurau2 manja, ada majuk2 sayang wahhh pandai2 je aku ni hehe...Maaf la citer i ni "MEMANG" kena mengena ngn insan- dsekeliling i...sj wat tauladan mana yg elok muahaha...

Sebab CEMBURU juga hari ni aku tak lepaskan peluang mengagahkan kudrat ku ke Sungai Petani ..bukan nya apapun nafsu jgk ni, sedangkan bersepah2 tudung2 yg dijual di Kepala Batas mahupun Bukit Mertajam tapi pedal minyak keta aku tetap gak nk p Kedai Pemborong Tudung Bawal kat SP nuh...ntah la mungkin juga ada yg Cemburu bila aku dpt beli tudung ngn harga yg murah sbb ada juga yg terkilan pergi sejauh Sungai Petani tapi akhirnya pulang jua ke pangkal jalan Perda mendapatkan barang disana hehe...itu la rezeki namanya, Wang juga mjadi ptaruhan demi kasih dan sayang kepada si "Dia" hehe. Alhamdulillah aku ni tak la secerewat Perempuan yang lain tak smp 1/2 jam aku dlm kedai tudung tu aku dh dpt apa yg aku hajati...perghh mmg menarik tertarik bila aku pakai nanti sbb ada org suggest la katakan hehe...Huh, agak letih gak hari ni, aku meronda hampir segelinap pekan SP, bukan beli apa pun window soping ja ..smbil nk berbuka tu siapkan Projek Custom Album Noraini & Salehuddin...esok dh leh p printing.Syukur Alhamdulillah projek kali ni just amik masa tak smp 2minggu.Kepada pengantin yg dh lapuk maaf la terlambat lak servis hehe

6.30 petang aku dan si ... menyusuri pagar Tesco memanjat galang Village Mall untuk ke destinasi berbuka puasa kami petang ni...wahhh terasa kurus aku bila tak terasa tsepit perut ni haha...Hmm, aku sbnrnya mau makbulkan perjanjian aku yg hampir 3bln kepada si ... ni...aku yg berjanji smp kurus tunggu aku banjer huhu, Maap ye muahhh :*

Jeng jeng jeng...Pizza Hut nyumm nyumm nyumm

Wehh, lambat mau buka posa...guek suda lapar

Wahh dapnya aisss....

huhu...1st serve nyelerakan

Mcm pelik ja muka aku sekarang ni kan..nape ekkk?

Aku takmau tunjuk pizza yg aku makan sbb dh biasa sgt aku tayang kat sini kan ....so rini aku order benda alah ni disamping chicken wing delight hehe...Ada kentang, ada udang n ada sotong...mmg aku suke bangat ini menu...sedapppp nyumm nyumm nyummm

Last ....nyum2 mam lagik....

Kali ni aku mmg makan smp nk terjeluak dh...muka naik sengal tak larat nk abiskan...mmg terbukti muka mmg dh muak tgk benda alah tu hehe. 1st time aku mam sup cendawan tak abis..my fav tu...

for d`end...mmg mbazir, mmg Cemburu tgk org order macam2 sbb tu aku pun terorder sama smpkan dh hilang perasaan tolak ansur ...huh rajuk2 manja jgk mau habiskan menu td hehe apapun mmg dua2 kedarah byk mcm membela la plak haha...Bagi aku tak kisah la membazir skali pun andai kita dpt membahagiakan insan yang kita sayang...permintaan kali mungkin yang terakhir dan siapa tahu akan ujian dr allah yang maha esa buat kita..jadi selagi mampu aku menunaikan, aku akan tunaikan demi membuktikan ketulusan hati ini...

p/s :::: Biar cemburu kerna itu akan hadirnya rasa Sayang...Biar rajuk kerna itu akan melahirkan rasa Rindu...Kerna CINTA takkan membataskan semua perasaan itu untuk memberikan kita kebahagiaan...


Thursday, September 25, 2008


:::Salam Lebaran:::

Pejam celik, pejam celik dh 25hari kita menunaikan ibadat puasa...alhamdulillah aku masih mampu menunaikan ibadat sehingga ke saat ini..esok lusa taktau la kan hehe...

Anyway..Aku takda benda nk cakap kat sini lagipun skrg ni aku semakin bz ngn tuntutan kerja kat opis ni so diringkaskan citer

Aku nak memohon ampun dan maaf kepada kawan2, sahabat handai..kenalan mahupun sesiapan yang mengenali diri ini andai kata :--->

  • Aku terkasar bahasa ngn korang
  • Aku tergurau menyakitkan hati dan telinga korang
  • Aku termakan ke apa ke tanpa kebenaran korang..Halalkan la yer
  • Aku terkata, terkutuk korang ke selama ni
  • Aku terover apa2 je la yang berkaitan ngn keburukan & kelemahan aku ni...yg agak2 myakitkan Mata, Telinga, Hati korang yer...
Aku MENYUSUN 10 jari memohon Keampunan & Kemaafan dari Zahir dan Batin aku Sempena Bulan Baik dan Indah ini...Harap segalanya diampun oleh kalian...


Tuesday, September 16, 2008

:::Sibuk,Bz,Sibuk,Bz:::

Hari ni aku terasa letih sgt takto kenapa...byk keja tertangguh...
Pagi mau bangun pun malas, aku lewat dtg keja mmg mcm sengal2 ja badan aku nih tapi aku kuatkan jua disebabkan aku mau menyiapkan sesuatu b4 friday...esok plak cuti, so hari ni aku target mau abiskan editing for sticky album, sudah jelak mau tgk lama2 benda tu...muak....hari ni gak mau p printing, custom album sudah siap, hasilnya blm smpt tgk pasal pos yg laju jd lambat huhu...

Nak ikutkan bz hari ni aku kena attend satu meeting kat KOMTAR tapi aku punya la segan nk p aku pas je kat member opis aku ..maceh la Pn.Hafni ganti kan i meeting ngn EXCO tu :-ss nk bincang2 pasal anjing and kucing yang berkeliaran plak...huh, tembakkan aje senang keja hehe

So,Hari aku dh siapkan banyak benda lega rasa dihati cuma nya hati aku tak berapa nk ok lg dsebabkan benda alah yg aku edit ni cam tak best jerk ...Tggu je la apa kata bos aku ptg ni :| malas mau tgk lg..nk tgk muka org len plak..Gambar Wedding kawan baik aku pun blm smpt aku tgk2 just select ja dulu.Ermm, kerna minat aku gagahkan jua bersama teman2 yg lain...bukan senang nk senang kan.Bila dh jatuh cinta aku rela tempuhi segalanya...hehe



Sebenarnya dalam kekalutan aku menyiapkan keja ni ...ada sesuatu yang memberontak dihati dan perasaan ini sehinggakan menganggu segelinap pemikiran aku ...Arghhh, kenapa ye???..

Kenapa aku rindu sgt sama Kamu..Mau menjerit rasanya sebut nama Kamu kuat2,Mau saja aku pergi berjumpa Kamu saat ini...Mau saja aku menatap mata redup mu itu agar hilang segala kerinduan dan keresahan dihati ini,agar aku kembali tenang seperti selalu...Maafkan aku berperasaan begini...Aku tak mampu untuk berselindung lagi saat ini...

Aku benar-benar rindu sama Kamu

mau sambung kembali keja kau yang tertangguh td...penat, letih, pening, rindu....tolong la aku ..berikan aku kekuatan yang ada di Ramadhan ini agar aku sentiasa diberkati...dirahmati....Amin


Monday, September 15, 2008


:::Bingung:::

Entah kenapa dengan aku hari ni..entah kenapa dengan kehidupan aku hari ni, semuanya serba tak kena,segalanya menjadi kabur..tak teratur, tak tentu arah...

Ntah apa yg mengganggu fikiran aku sejak 2 , 3 menjak ni..hari ni byk benda yg aku lupa...benda yg paling aku syg aku tinggalkan uwaaa tertekannya aku...
Seperti biasa seawal pagi aku panas kan enjin keta sblm pegi keja..brg2 biasanya aku masukkan ke dlm keta b4 aku panaskan enjin so hari ni pun spt biasa aku kuar 6.55pg...jalan agak lengang walaupun agak berbaris panjang di Penanti, biasa la budak2 sekolahkan..

Jam 7.55 pg aku dh siap park keta kat tempat biasa so, cam biasa la..nk amik brg2 masuk bilik smbil2 tu smpt la ushar2 apa yg patutkan kat opis tu hehe
Arghh, mcm nk hantok2 pala aku ni kat pintu keta tau uwaaa....beg laptop n kamera aku terlupa bwkkkk :((

patut la aku rasa ringan ja rini tertekan nya aku pg ni....tertinggal tepi pintu umah brg2 ksygan aku tuh, pg nih dh tentu2 aku tak tentu arah.tak jd keja aku shari rini...mula la pg isnin yg membosankan idop aku,mmg keja gila tau

Tgahari aku agak bosan, dh janji kan kedai kamera nk p repair videocam..tak leh nk charge plak...dgn penuh smangatnya aku ajak mie ngn matahir p...ngan penuh perasaan gak aku mceritakan masalah videocam aku tuh, last skali bila mamat tu test power blh la pulak eiiii geram betoi aku, cam nk hantok2 lg pala ni.Aku mmg dh tak tkata apa dh senyap je la dh salah aku kan...Erm, tghari tu terus aku balik umah amik laptop adoi tak senang aku takda laptop nk btenet pun susah inikan nk wat keja..mmg tak jalan keja aku rini.

Sampai ja umah terus aku amik laptop cabut p BM plak ada kawan i ni p sain aggreement hehe i nk nek keta baru huhu...hmm, lewat gak aku smp opis rini dlm 3 lbh, terus buka laptop wat keja hehe mjd gak keja aku kat opis rini..hari ni cadangnya nk balik awal, mmg letih so around 5.30 aku mmg btl2 nk balik ni tapi bila mendengar satu pkhabaran hati den terus takde mood..wah meluap2 plak CEMBURU aku nihhhh..takpe biar aku smpn sj dlm hati...Ku fkr2, ku tenang2 kalo balik umah pun hati aku tak tenang so, i contact my bisnes partner nk jmp bbuka nk settle keja yg dijanjikan besok tu,alhamdulillah jmp jgk dah tu siap diorg yg banjer aku huhu toceiy...hrp2 esok keja aku ni mbuatkan hasil..

Sampai ja umah, mandi siap solat aku pun buka la laptop mpraktikkan ilmu yg disampaikan td..perghhh mjd jg yer ilmu td hehe.tima kasih la jan :D
Tak lama pun aku wat keja..hangat2 tahi ayam...hati aku rungsing gundah gulana...mau tido ja rasanya, mau tunggu matahari esok seindah senyuman suria agar idup aku tenang nk ceria


Arghhh, tension...


---END---

Sunday, September 14, 2008



:::Photobudget vs Mahligaikalbu.Image:::

Alhamdulillah kerja kami hampir menampakkan hasil ...dan insyaallah minggu depan aku akan pamerkan untuk korang semua disamping mempromosikan team fotografi kami...Untuk hari ini aku just nk kenalkan my partner dari sebelah kiri JAN,AKU,JAN,APIZ,AKU,APIZ hehe....

So, nantikan KEMUNCULAN hasil KAMI minggu depan...hehe


:::DAA.........:::


Saturday, September 13, 2008

::::Arghh, menci2 PENYUSS TAGGED aku!:::::

Suka nk bg aku ingat kisah2 lama tau dak nih...jaga la nanti :-" so layan jer jawapan aku nih, cam sengal buwekkk

3 TABIAT BURUK MASA KAT SEKOLAH

- Aku dak baik la kat sekolah hehe besa la pengawas kaka...tapi mmg aku baik pun kat sekolah :P

1.Aku suka kutuk & tumbok dak sebelah meja aku, tiap hari mesti aku cari pasai ngn dia, kes ugut tu...nk tau pasai pa?dia tu laki tapi pakai fair & lovely ngn bedak kalah pompuan aku pun tak pakai camtu...geram pasai dia Auwww ...pantang aku member lelaki aku camtu nk aku patahkan ja jari dia yang lembut2 tuh...Maaf la Md.Desa oiii tkenang plak kat hang hahaha.Dia keja Pramugara Air Asia skrg nih :P

2.Aku suka tido masa cikgu ngajar tambah2 subjek SAINS mencii,...tak suka..tak suka...Duster besa melayang kat pala aku nih kaka Cikgu Aminah kesayangan aku tuh mmg garang aku ja yg tak takut hehe

3.Aku ni suka berangan....takto la nape..suka gak gigit kuku masa berangan haha...tgk papan itam tapi nmpk2 bling2 hehe


3 SUBJEK YANG AKU SUKA

1.MATH

Aku suka nombor....takto la pasai pa bila masuk kelas math ja segar bijik mata aku...aku ingat lg nama cikgu2 yg ajar aku math smp hari ni hehe

Darjah 1-2 --->Cikgu Yusof
Darjah 3 --->Cikgu Arifin
Darjah 4 --->Cikgu Md Akhir (Aku penah kena denda ngn cikgu nih hampeh)
Darjah 5 --->Pn.Cik Som (Mak Singa nih huhu)
Darjah 6 ---> Cikgu Jamal
Form 1-3 --->Cikgu Fatimah
Form 4-5 --->Cikgu Fauziah (Aku syg cikgu ni..baik)

(*bila drive aku suka tgk no plat keta depan hehe...yg penting aku suka nombor kembar huhu)

2.HORTIKULTUR HIASAN & LANDSKAP

Aku nih form 1-3 amik Subjek KH-Pertanian,so form 4 aku apply masuk Sekolah Menengah Teknik Pertanian Teluk Intan...Aku amik course Hortikultur Hiasan & Landskap.Best bangat subjek ni aku suka drawing masa sekolah lagi plak aku ni mmg kategori org yg kuat berangan huhu so ada je idea aku ...Top 3 tau subjek nih kat sekolah hehe.Biasa la subjek ni memerlukan byk dunia khayalan...dsmping kena scatch, wat model, taman mini...segala mak neka la about hiasan & landskap ni...lgpun cikgu yang ajar tu pun wangi cam bunga tu aku suka kiki


3.PENGELUARAN TERNAKAN

Hehe korang mesti pelik kan, Aku amik 3 subjek Vokay masa sekolah dulu dr 3 ni salah satunya ....aku suka subjek ni pasal bkenaan dgn haiwan, fisiologi, anatomi, kaji hayat , ternakan, pgeluaran...all bout animal..walaupun cikgu yg ajar tu tua dan agak mbosankan tapi aku tak penah lg failed subjek tu A1 tau sbb buleh tiru huhu..sbb tu la aku keja ngn Veterinar skrg nih....


3 SUBJEK YANG AKU PALING BENCI

1.GEOGRAFI

Aku tak fhm betoi bab geografi ni..mmg slalu failed pun masa form1-3 kiki...Cikgu yg ajar plak malas cam apa lg...ditambah ngn aku yg malas ni lagi la FAILED haha...sbb tu aku merambus je dr sekolah tuh huhu . mmg tak best langsung cuma skrg ni aku tjebak lak ngn bacaan koordinat kat opis aku, kena gak tuh hampehhhh :P


2.SAINS

Haa...ni satu lg antara subjek yg aku tak gemar...Slip Exam PMR aku kotor sbb subjek sains ni la...Aku dpt D haha mmg mengong aku kerap tido lam kelas...Bila form 4-5 lagi la aku malas smp kan aku minta xcuse kat cikgu takmo masuk kelas dia..mana tak nya asik kena duster ka pala aku nih hahaa...selalu masuk kelas dok tepi tingkap , dok bakang lak tu buleh tido hehe mmg la teruk kan dh la pengawas ...Tapi berkat doa cikgu aminah kesayangan aku ni aku dpt jgk 4 ...ntah camna la kan pelik tapi benar tu la aku, sbulan b4 exam cikgu aminah siap bg aku soklan + jwapan soh aku hafal haha....menangis gak bila dpt result beb mana nk sangka aku antara student yg kerap cikgu guna pen merah bila bg markah ...selang sebulan plak tu, lulus, gagal, lulus , gagal....Slip test bulanan jgn ckp la...agregat bagus mai kat SAINS cam hampeh F :))

3. KIMIA

Arghhh bkaitan ngn sains ni mmg aku tak suka...masa kat upm 2kali aku ngulang paper kimia hampeh betoi...apa jadah ntah aku tak fhm nggeeee aku takmo bajar lg kimia nihhhh


MENARIK PADA AKU

Ntah la kan...aku rasa aku biasa ja..cuma nya aku ni MUKA TAK MALU huhu....


AKU PALING SUKA....

Aku paling suka ...apa yer...Aku paling suka dicintai, dirindui, dimanja-manja hahaha jiwang wek :P....aku suka semuanya xspecialy fotografi...


AKU TAK BOLEH HIDUP...

Tanpa Kamera & Hanpon la....


SETIAP MALAM SEBELUM TIDO SIAPA YG AKU HUBUNGI...Nak tahu ke???

Owh rahsia...tapi aku jarang call YM jer :P


Huhhh,....Penat taip la penyuss ooiiiiii...


::::Sampai Ku MenutupMata::::

Embun di pagi buta
Menebarkan bau asa
Detik demi detik ku hitung
Inikah saat ku pergi

Oh Tuhan ku cinta dia
Berikanlah aku hidup
Takkan ku sakiti dia
Hukum aku bila terjadi


Aku tak mudah mencintai
Aku tak mudah mengaku ku cinta
Aku tak mudah mengatakan
Aku jatuh cinta

Senandungku hanya untuk cinta
Tirakatku hanya untuk engkau
Tiada dusta sumpah ku cinta
Sampai ku menutup mata
Cintaku sampai ku menutup mata

Oh Tuhan ku cinta dia
Berikanlah aku hidup
Takkan ku sakiti dia
Hukum aku bila terjadi




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

::::11::::


Malam ini mungkin terlalu sunyi untuk aku singkapkan masa silam ku...dan malam ini jua aku mulai terasa dipalu dengan ketukan emosi berdarah yang meninggalkan parut dan kesan hitam dalam hidupku..Mungkin terlalu sukar untuk kita sebagai manusia menghadapi 1001 kisah duka, mencurahkan segala keperitan hidup yang kadang2 membuatkan manusia spt kita hilang kewarasan diri...begitu jua aku insan yang bernama NORFUZIANA `ASHIKIN, umurku yang mencecah 26 tahun 4 bulan 2 hari ,aku seringkali dibayangi segala kekusutan yang pernah bersarang di dalam hidup ini...Mungkin tiada lagi kekuatan ini andai aku tidak percaya pada qada dan qadar...dan mungkin tiada lagi langkah kaki ini andai aku tidak pernah bersyukur menerima pemberian illahi, mungkin aku terlalu naif sehinggakan menghukum diri diatas kesilapan lalu...mungkin aku terlalu kontang kematangan sehingga menyesakkan nafas insan lain.Namun siapa aku untuk mengadili segala dugaan yang mendatangi aku, siapa aku untuk menyalahi takdir andai yang tersurat itu telah tertulis untuk aku...Aku redha.

11 @ Sebelas

Terlalu banyak yang mengenalkan aku dengan angka ini...mungkin sekadar nombor namun setelah cuti 1 + 1 = 2 aku mulai menyelongkar segala nya mengenai 11. Pelik kan aku ni, mungkin org nampak tak apa2 makna mengenai 1 dan dari 1 titik yang bersambung itu menjadikan rangkaian demi rangkaian begitu jua kehidupan kita...1 titik duka itu tidak semestinya bernoktah dan tak semestinya jua selamanya disambung menjadi 2 dan 3 titik duka mungkin jua dijernihkan dengan 1 titk kebahagian. Siapa tahu???

Seperti aku...Aku bukan nya taksub pada nombor ini, bukan peminat nombor-nombor cuma aku agak tertarik bila angka ini mula bermain dalam kehidupan aku...biarpun yang manis mahu pun pahit...mesti korang nk tahu kenapa kan...
Untuk pengetahuan korang semua byk kenangan nk aku kongsikan disini...hmm, dh terlalu mukadimah aku kan...For 1st in my life about eleven is --->

11 Mei hari kelahiran aku...11 September kelahiran adik aku yg ke-3...11 Januari kelahiran adik aku yg ke-4, 11 Oktober Gen2 aku miliki....11 April jua kelahiran insan yang membuka mata dan segenap ruang aku untuk berhadap dengan keperitan lalu...dan perit yang ditanggung aku jua bertarikh keramat 11 Januari ...Mungkin lagu 11 Januari bukan lah lagu yang sesuai utk aku ...dan kerana 11 Januari dihari kelahiran adik aku yg ke-4 jua sama tarikhnya dengan Hilangnya pertimbangan diri aku selama 4 tahun...11 Januari hari pertama aku mula belajar erti kehidupan apabila mula mempertaruhkan antara maruah diri dan keluarga dan saat itu aku mulai berperang dengan perasaan sendiri sehinggakan aku bertopengkan KEGEMBIRAAN semata-mata tidak mahu org tahu apa yang sedang berkocak didalam hati ni, jiwa ini, perasaan ini...Aku jua inginkan kebebasan, inginkan kebahagiaan seperti insan lain. Melepaskan segala amanah , melepasakan segala harapan menggunung bukan niatku mencontengkan arang tapi ini lah takdir Allah yang tertulis buat ku...Tiada yang terindah andai ikatan itu diputuskan.3 Tahun aku mencari diri, 3 tahun aku dihalangi, 3 tahun aku dibayangi, 3 tahun aku diburui , 3 tahun aku dibelenggu...dan untuk pertama kali selepas 3 tahun,...kebahagiaan mula mendampingi ku kembali, biarpun was2, biarpun takut, biarpun kelu ku gagahi jua untuk mengeratkan pertalian berdoa agar segalanya berakhir selepas ini tapi segalanya salah aku, kelemahan aku untuk menjaga ikatan itu...11 bulan bertahan dan akhirnya kembali meninggalkan kesan dan parut hitam dalam hati.....Arghhh, kenapa dengan aku dan 11???


Kini aku bukan lagi seperti mana dulu bersembunyi disebalik wajah, menutup separuh wajah untuk kebahagiaan insan lain...kerana insan yang dilahirkan 11 April itu jua mula menjernihkan duka itu menjadi sesuatu kematangan pada 11 Jun...saat dimana aku mulai dirasa disayangi, dimanjai...11 Julai saat dimana aku digenggam erat tiada lagi ruang untuk melepaskan segalanya yang menghalangi emosi dan duka ini...kerana kamu aku begini, kerana kamu aku bagaikan dilahir semula menjadi diri aku sebenar...tanpa perlu melakonkan watak2 lain untuk menyenangi hatimu...kerna itu jua terbit kembali perasaan cinta yang mulai terkubur kerana keegoan sebagai manusia...terima kasih aku ucapkan


**Rintihan aku pada 11 Jun 2008**

~Rahasia Cinta~

Saat ini tatap mataku
Adakah kesungguhan di sana kau dapati
Seerat mungkin kau genggam tanganku
Dan rasakan kehadiranku untukmu

Cintaku bukan cinta sempurna
Tapi cukup hati ini kau miliki

**

Demikianlah luasnya hatiku sayang
Disanalah raga jiwa kupersembahkan

Kau jadi bahagian hidupku
Saat ini dan kuharap juga esok nanti
Berharaplah kita selalu bersama
Di dalam cinta dan juga duka nestapa

Ingin kuhabiskan sisa hidup ini
Berdua selamanya
Berdua selamanya...

Kembali ke **

Ini sebuah cita cinta
Semoga bukan mimpi di siang hari
Atau kasih yang tak sampai...

Kau jadi bagian hidupku
Saat ini dan kuharap juga esok nanti
Berharaplah kita selalu bersama
Di dalam cinta dan juga duka nestapa

Kau jadi bagian hidupku
Saat ini dan kuharap juga esok nanti
Berharaplah kita selalu bersama
Di dalam cinta dan juga duka nestapa

Ingin kuhabiskan sisa hidup ini
Berdua selamanya...

aku bukan insan yang memerlukan topeng lagi untuk menyatakan kekalutan dihati, menyembunyikan segala yang memberontak dibenak fikiran dan tubuhku....tiada lagi lakonan untuk ini...Aku ingin semua tahu aku Norfuziana Ashikin tak perlu kamu kenali aku insan yang berbeza dari org lain kerna itu tidak adil bg kamu yang memberi aku segala keistimewaan dalam menyulami kebahagiaan demi kebahagiaan sehingga hari ini...

11 Ogos....antara 2 membelenggu hidupku saat ini buat pertama kali abah kesayangan aku operation...dan hari ini dah sebulan..hari ini jua 11 September aku mulai terfikir di mana letak nya diriku untuk Keluarga tersayang , untuk sahabat handai dan untuk dia yang tersayang...Hari ini aku harap detik2 yang bermulanya dengan angka 11 itu dapat mematangkan aku dalam menjalani segala rencah dalam kehidupan yang penuh pancaroba....11 ramadhan ini jua aku panjatkan doa diatas kurniaan rezeki yang dikurniakan untuk aku sekeluarga,AMIN. 11 September bersamaan 11 ramadhan ini aku dikurniakan job untuk melebarkan sayap aku dalam bidang fotografi ini alhamdulillah...TERIMA KASIH kepada insan2 yang membantu AKU menjadi AKU seperti hari ini...


11....11....11....11....11


* 11 Julai ..hari lahir insan yang pernah menjadi t***** aku...angka 11 gak kan...
* 11 Mei sama hari dgn kelahiran aku, makcik aku melahirkan baby yang dinamakan Nor Farzana hampir dengan nama aku...

Segala kenangan pahit dan indah ini ku kunci menjadi kekuatan dihari ke depan ku...insyaallah.SEMOGA AKU TAKKAN MENJADI INSAN YANG SELALU LUPA DGN PENGALAMAN LALU.....


Tuesday, September 9, 2008


:::Aku & Riadah:::

Bulan Ramadhan yang menjelma kali ini benar-benar mendugakan kehidupan ku...Pelbagai yang telah aku harungi biarpun baru 9hari kita berpuasa, biarpun begitu aku tetap mengharunginya spt tahun2 sebelumnya...
Tahun ini mungkin amat meletihkan utk aku bukan kerana tanggungjawab sbg isteri nk mjalani kewajipan kepada si suami tetapi agak meletihkan dengan kerja-kerja seharian yang semakin hari semakin menimbun cuma aku jer masih menapuk di atas meja usang ku...Mau disentuh ada pkara lain yg perlu aku langsaikan dan shingga hari ini siapa yang susah AKU jugak kerana terlalu byk kepercayaan sehingga aku hilang keyakinan diri utk mjalani sdaya mungkin. Harap motivasi hari ini dapat memantapkan hasil kerja aku kelak insyaallah...

Hmm, sebenar bukan isu kerja menjadi pilihan aku hari ini tapi RIADAH.Mungkin agak janggal untuk aku ceritakan di bulan puasa ini tapi pabila aku mula myedari dan teramat mnyedari akan perubahan diri ku yang teramat ketara, Iya sebelum ini pun aku sedari namun bila kesedaran membawa ke alam mimpi aku mulai TIDAK KETAHUAN.Mau saja aku kongsikan kerunsingan yang membelenggu hidupku sekarang.

Fobia bila dibicarakan mengenai berat badan ..bukan tidak mahu menerima kelemahan diri tapi bila berat badan aku mulai membebani jarum timbangan arghh aku mulai TERTEKAN...Uwaaa, mcm mana ni...sedangkan dah lama aku tak amalkan mkn malam,bulan puasa ni pulak aku agak kurang selera makan namun berat aku masih kekal begitu boleh pulak naik 1KILOGRAM...ya allah, tu dalam tak selera mkn ...sahur pun tak makan, bbuka pun minum ngn mam kuih jer.Erk..aku pun taktahu nk buat camna lg,Aku plak jenis tak percaya dengan ubat-ubat kurus lain la kawan aku sorang tu ada penaja nk sponsor dia ubat kurus sebulan ni huhu sapa yerk, kita tgk jer hasilnya nanti.

Sejak 2 menjak ni aku mula mgkaji dan mengimbas kembali saat2 aku kurus dulu hehe...tak sgka skrg ni agak montel kan..Cmna la aku nk kembali kan semua itu..Mgkn jua dgn keja dan kemalasan aku skrg ni menyekat aku untuk melakukan riadah-riadah yg telah aku amalkan dari bangku sekolah lg.Aku ni mmg hyper aktif jugak la dlm bsukan dulu, apa sukan yg aku tak masuk melainkan lumba lari aku paling tak suka huhu, segala Bola Jaring, Bola Tampar, Bola Baling, Hoki, Sofball semua aku main disamping ngn aktiviti Jungle Tracking, Kayak aku jugak tak lepas dari bercucuk tanam...masa sekolah tu maklum la aku ni Bekas Pelajar Sekolah Menengah Teknik Pertanian Teluk Intan hehe mmg banyak kudrat aku gunakan masa muda tapi bila umur mjangkau 22 tahun arrghh berat aku mulai bertambah dr setahun ke setahun shingga la skrg ....nk tgk pic aku masa kurus ke hehe jap yer aku tunjuk korang mesti tak percaya punya la huhu

Walaupun aku ni ketot tapi kurus lg kan hehe
Masa ni form 5, ada skt gumuk sbb lutut aku injured tuh

Kenal ke aku yg mana SATU hehe
Aku yg ujung skali tuh, yg ayu berbaju biru suar putih tu :p
Masa ni umur aku 19thun kat UPM,maintain tak huhu
Tapi tak sangka aku skrg ni dh 3G :-SS

Kenangan Demi Kenangan sehingga aku tak tahu aku mampu ulangi saat itu mahu pun aku akan kekal begini ...Sedih kan...
Minggu ni jer rasanya dh bape malam aku asik mgimbas kisah silam shingga terbawa-bawa ke alam mimpi ku..mjadi aku fobia plak dgn over kapasiti berat badan aku ni :-ss. Tahun ni, aku tak beriadah langsung spt tahun2 lps..hanya beriadah ngn kambing ngn lembu2 jer kat ladang patut la kann kann. Nk jogging pun ikut mood ni la aku, MALAS sbb tu la makin gebu...

AKAN Tetapi...Selepas Ramadhan ini aku sedang merancang plan baik yang dh lama aku tinggalkan, agak setahun jgk... hehe


Tahu ke benda alah apa ni hehe

Hmmm, Baru nk start part my riadah hehe Benda alah wane putih tu nama dia Jack....dan yg wane itam tu Bowl...Sejenis permainan org kaya gak la sama cam golf tapi aku yg semeskin ni suka bangat main LAWN BOWL, hehe tu la nama sukannya.Sejarahnya aku mulai menjejaki sukan ni pada awal tahun 2007 itu pun atas nasihat my ex bos, lg pulak player gurl pun kurang berminat dgn aktiviti2 sukan yg boleh mgelapkan kulit ni kecuali la aku hehe. So aku dgn itu menyahut cabaran demi cabaran shingga dr aku tak tahu apa2 smp ke tahap aku melepasi Pemilihan Pemain Lawn Bowl Peringkat Jabatan Perkhidmatan Haiwan Malaysia, Wlaupun hanya ke peringkat Suku Akhir di Perlawanan Lawn Bowl Peringkat Kementerian Pertanian Malaysia aku cukup berbangga kerana dengan pencapaian aku setakat ini yg baru setahun jagung menceburi diri...Dimana ada kemahuan disitu ada jalan disamping aku mmg minat gila ngn sukan ni ....

Biar itam janji puas beb

my angel aim huhu

nk p mana bowl tu agaknya kan hehe

hehe tu la hasilnya 1 point to me...
rapat-rapat , erat-erat touch jack hehe

Antara Player yg Handal berentap huhu

i`m lead...huhu
Aku mahu di SAAT begini kelak..



Rindunya aku nk Aktif kembali dgn suka ini, mgkn juga permulaan bg aku memulakan riadah selepas ramadhan ni kan..Siang malam aku nk conker padang kat Kepala Batas tuh huhu biar lebur skt lemak2 tepu dlm badan aku ni hihi.
Sebenarnya dgn menulis coretan ini tak mampu utk aku berusaha menurunkan berat badan aku nih..aku sbnrnya mau menarik minat sesiapa yang membaca blog aku ni mau join training kat Kepala Batas after Syawal...berminat tak ngan citer aku tu huhu, En.Mat Tahir u tak mau asah lg ke skill u, jom ar...i mau plan ngn pakcik i 2 org tuh...2009 ada tournament lagik, aku nk masuk senarai lagi ...jom la kawan2 mulakan sesuatu yang baru disamping aku tak HILANG MENCARI sesuatu dalam PERJUMPAAN yg mungkin mengutuhkan Siratulrahim antara kita insya allah

Huhhh, penat nya aku menaip hari ni hehe....Saja nk hilangkan TEKANAN yg membebani kepala aku sejak akhir2 ni...

Terima kasih kerana sudi membaca ..mesti ngantokkan dah la posa :P






Monday, September 8, 2008


:::MISSING:::

Hari ni 8.9.08 baru aku sedari aku kehilangan sesuatu...Sememangnya salah aku, kelalaian aku semua nya hilang sekelip mata.Tak dapat aku gambarkan betapa sedih dan kecewanya aku setelah 4hari aku tidak langsung menyedari arghhh, terduganya aku saat ini ....

Mmg salah aku kehilangan 3 Folder koleksi gambar , mmg aku syg sgt koleksi tu mana lagi aku nk cari nihhhhh :(( tolong laaa pada insan "A" bg la kat yana back up kat u tu.. "Plzzzzzzzzzz, wanted sgt" . Aku taktau nk ckp apa lg semuanya antara koleksi terbaru masa aku belajar snapping enviroment...arghhh TERTEKANNYA aku bila menyedari KEHILANGAN nya....Nape la aku tak perasan masa back up tu tak semua masuk...ni gara2 laptop aku di FORMAT kembali uwaaaaaaaaaaaaa benci2...gerammmnyaaa..................................... :(( :(( :(( :((


Tak dpt aku nk ulangi saat-saat indah itu
MUNGKIN HANYA MENGAMIT KENANGAN TERINDAH DALAM HIDUP AKU

::::SEDIH,SEDIH,SEDIH:::::


Sunday, September 7, 2008


:::Dugaan Ramadhan:::


Pejam celik pejam celik hari ni sudah 7 Ramadhan, sekejap rasanya masa berlalu dan baru hari ini aku bkesempatan mau mencoret sesuatu disini...Sebelum aku berceloteh lebih panjang lebar ingin skali aku Mengucapkan SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA kepada seluruh umat islam sekalian dan diharap Ramadhan kali ini memberi 1001 sinar dalam menjalani kehidupan seharian...Kpd kawan2 yg menghabiskan wang "sms" kpd aku, maaf la aku tak sempat nk reply bz bangat dengan kerja dunia yg tak abis2 mguji aku...MAAF ya...

Hmm....aku nk kata apa ye, ntah la...sekarang ni aku TERTEKAN byk lak keja aku...
walaupun ada je masa aku on kan ym tu :-ss

Serba tak kena, nk buat ni salah nk buat tu salah nape ntah aku skrg ni...mcm tak ketahuan, tak keruan....mata kanan aku lak asik berkedip je taktahu la nape :-ss ada org rindu ke? erkkkk :|

Pening pala aku nihhhh...Ya allah. Kerap sgt aku sakit pala skrg ni berdenyut2, makan pun makin tak selera, sahur hrpkan minum air seteguk, berbuka pun alaskan perut ala kadar je,mgkn sbb tu aku rasa letih je skrg ni nk buat apa pun tak semangat uwaaa....Dugaan aku sbg insani akan ku teguhkan hati dan iman ini utk menempuhi hingga terbitnya fajar syawal nanti insyaallah....

Ya allah berikanlah aku kekuatan....
Berikanlah aku petunjuk dibulan mulia ini---AMIN





Tuesday, September 2, 2008

:::31 Ogos :::

Merdeka...Merdeka...

Setelah 51 tahun Malaysia diisytiharkan Merdeka dr penjajah...Baru hari ini aku terfikir MERDEKA kah aku dari segala penjajahan luar...
Persoalan demi persoalan bermain difikiranku tapi apa yg dpt aku simpulkan kat sini..Korang fikir la sendiri yer, sbb tentang kemerdekaan diri aku biar aku sendiri yg tahu...Lebih mudah aku katakan BIARLAH RAHSIA

Saja ja buang masa korang baca semua ni hehe
Lagipun sejak aku tfikir akan logik ke Kawad Merdeka 2008 Negeri Pulau Pinang diadakan di Queensbay Mall tu bmacam2 bmain difikiran hehe ayat saiko nih buwekk....Dalam panas terik, aku bjemur roaming lensa ke sana ke mari tdetik dihati, diorg dok bkawad segak bergaya ni kerana terpaksa atau mmg semangat patriotik dlm diri...Bangga mengatur langkah demi langkah untuk meraikan Hari Kemerdekaan yang ke -51 tahun.Atau pun sekadar mahu meraikan sama baju baru kawad tahun ni....pelik kan, kemeriahan tak lagi sama ...kerana itu kita semakin lupa pada pucuk pimpinan akar umbi yang mula2 meleraikan segala kekusutan meraih kembali negara yang hampir tgadai...Hari ini, kita teguh berdiri di Negara sendiri dengan kemajuan demi kemajuan, Aku bsyukur sebagai rakyat MALAYSIA yang dilahirkan pada zaman kemerdekaan ini.

Semoga apa yang dipijak hari ini, kita tak pernah lupa akan AKAR dan TUNAS nya...Bukan sekadar memetik hasil tetapi harus membajai semula benih baru...
Wahhh, Semangat Kemerdekaan betul aku nih huhu...
Apapun pandangan aku, masing2 punyai pendapat berbeza...so, fikirlah sendiri.

Sempena Kemerdekaan ke-51 tahun kali ni
Aku tak lepas dari meraikan suatu peluang yang berbeza dari setahun ke setahun, dari berkawad aku beralih kepada "Pembawa Pelikat yg Berkebaya Maroon" hehe ..sudah lenguh kaki ku berkawad tanggal 31 Ogos 2008 aku memulakan suatu semangat baru melensa kamera ku ke arah Barisan Kawad Bangsa..hehe
Kali ni aku terlepas dari berkawad yahuuu hehe suka betul aku tau tahun, bkn bmakna aku tak menghormati tapi aku punya pandangan berbeza dlm hal ini...sebenarnya masih banyak perlu aku jelajahi dihari kemerdekaan ini...Aku MERDEKA bersama Kamera kesayangan aku, itu amat bermakna skali...Maap bkn nak berbangga tapi rasanya tak semangat hari-hari aku tanpa MY Nikon disisi..

-My lens...my cam-

-my skill-

-my action-

-my posing hehe-

Merepek merapan aku pun takto aku sembang apa kat atas tu hehe point nye nk post pic2 baru aku tu jer hehe :P

Terima kasih kepada yang sudi membaca terutamanya En.Hilangcarijumpa hehe



:::30 Ogos 2008:::
pagi yg indah
+Hari ni aku bangun awal...+
+Rajin tau,ngemas2 umah n masak hehe+
petang yg sunyi
+P Umah Hcj--->Kenduri Kesyukuran smpena Menyambut Ramadhan+
+p melawat mak my "A" sakit...+
Sebenarnya dah 2,3 hari aku asik teringat nk p melawat dan alhamdulillah hari ni termakbul jua niatku untuk menyengah bsama Hcj+Family...
Tak mampu ku ungkapkan dgn kata2 bila melihat sebujur tubuh yang lemah longlai begitu namun apa daya ku sebagai anak hanya mampu panjatkan doa pada - Nya moga kesihatan bonda insan tersayang ku cepat sembuh..
Buat mu yg tsyg diharap tabahkan lah hati mu dan bsabarlah dgn ujian Illahi ini...Semoga segala doa-doa kita dperkenankan Insyaallah.
---End---
===> Terima Kasih diatas senyuman mu itu sayang...kerana dpt menutup luka dan perit dihati...dan bila ku tatap sendiri dan ku rasai sendiri, aku tdk sekuat kamu untuk mghadapinya sungguh aku tak mampu...Sayang,Aku bangga kenali insan spt kamu...


Aku ingin kau tahu..aku sentiasa disisi kamu dlm susah dan senang kamu...