Tuesday, September 30, 2008



:::Permintaan vs Paksaan::::

Tahun ni persiapan raya agak suram....semuanya macam tak mau raya tmasuk la aku. Kuih raya pun ala kadar je aku buat tahun ni...ntah la mungkin tahun ni tahun pertama aku beraya tanpa tok dan tokwan aku...terkenang juga saat2 buat kuih lama ngn tok aku, tahun ni tak merasa la aku nk buat putu kacang, kuih loyang lg..dan mungkin takkan buat lg smp bila2.Hajat dihati aku tahun ni mmg aku nk belajar buat juadah yang penah tok aku ajarkan cuma mungkin masa belum sesuai mengenangkan mak aku ni mau yang simple2 je..tak cerewet cam aku yang nkkan benda2 lama....semua nk ikut cam org tua2 buat sbb tu aku selalu gak berperang mulut kat dapor ngn mak aku huhu ngeratkan ikatan mak dan anak kehkeh...Mungkin sbb aku dh terbiasa memasak cara yg tok aku ajar...tak lengkap ngn rempah ratus org dulu2...so, hakikatnya Adat Resam, Ishtiadat lama mmg tak blh kita abaikan dan tinggalkan.

Hmm, tahun ni aku skali lg dikhabar dengan permintaan dari sorang kawan aku ni...sememangnya sejak tahun lepas aku dh mula menunaikan permintaan kawan aku ni cuma tahun agak kurang masa untuk aku tunaikan...Sebelum ni pun aku tak penah rasa terpaksa dengan permintaannya, cuma kali ini aku rasa agak tpaksa dgn permintaanya tapi utk dia+family aku mengagahkan diri harapan agar raya tahun ini bermakna buat teman aku dan familynya..Bila terbaca kisahnya di blog rasa tak lengkap jika aku tak tunaikan kemeriahan raya yang pernah dia kecapi sblm ini...Buat teman aka abg aka my family jugak aku tak smp hati tak tunaikan pmintaan ini sbb aku sudah sayang sama kamu + family + myvi hehehe buwekkk :P

-dh malam siot adunkan adunan kuih fav kawan aku nih-

-tau ke kuih apa aku buat ni hehe-

-hehe topping for my biscuit -

-Jeng2...Almond London kawan aku tuhhh sdg disalut choc tedapnya nyum2-

-Siap sudah kuihnya....-

-tgk la kuih u tu penuh lg..so blh abiskan bila dtg umah i nanti hehe-

So buat teman aku tu hrpnya raya tahun ni lebih bermakna utk kamu sekeluarga...Hmm, jet lebih lak i tahun ni sbnrnya mau wife u bikin mee kuah sama guek hehe....

apa yg i wat ni takde kena mgena ngn tajuk kat atas tu...sj je saiko kaka buwek :P


=========================

:::Ketupat Kacang vs Ketupat Jagung:::



Gambar kat atas tu bukan skadar hiasan tapi tu ketupat yang aku balut tahun ni hehe...Promosi kot2 ada lg permintaan demi permintaan lepas ni kehkeh...

Konflik gak aku tahun ni bila memikirkan juadah ketupat yang mau bikin tahun ni Ketupat Jagung or Ketupat Kacang..Mungkin tahun ni kena wat ELECTION la dalam umah ni kakaka...My mum mau bikin ketupat kacang..i plak mmg tiap2 tahun mau mam ketupat jagung, last2 hari ni my mum mberontak sbb majoriti menang untuk bikin ketupat jagung..yabedabeduuu merasa lg aku mam ketupat jagung tahun ni...kehkeh...

Ku sangkakan kegembiraan itu dpt memuaskan hati aku kali ni tapi hampa...ketupat2 yg aku balut tu ketupat kosong jerkkk uwaaaaaaaaaa.....my mum kata esok lusa baru buat ketupat jagung adil dan saksama dua2 pmintaan tak dpt walaupun majoritnya Ketupat Jagung yang menang.... :| takpe2 akan ku buat jugak ketupat jagung utk open house aku kali ni...

Korang2 yang suka ngn ketupat jagung my mum jgn risau i akan pujuk rayu my mum buat gak hehe sbnrnya aku dh lama tak mam ketupat jagung..teringin, mengidam tahap gaban dah..huhu

Alangkah sodapnya kalo ketupat ini KETUPAT JAGUNG nyumm nyummm...

~~~end~~~


9 comments:

[mohamadtahir] [mz] said...

sayang jugak nooo... huhu :))

bukan paksaan mahupn permintaan... tp terkenangkan jaaa...hahaha


tq..:X

fuziana said...

kawan2 mesti la syg :>

nk bg byk tu takda la tapi stakat u nk mam tu blh la i bg :)

limited edition ja no.... :d

[mohamadtahir] [mz] said...

tq la pasal 4 biji almond london yg abah u kirim tuuu... sedap sngt2:-"

:P:P

Carimakansedap said...

Ni lagi sorang sahabat aku....

Sory la tak turun pi rumah hang no raya kali ni.... selalunya tiap2 tahun aku datang

TQ sbb dtg gak rmh terbuka aku dlm kesibukan hang dn HCJ and family....

fuziana said...

cms ::: hehe...takpa la nk wat camna aku pun bz :D

takpa raya hj ada lg..nanti mai no.anyway aku dh p umah hg hehe dh 3x jmptan baru tahun ni aku p ...maap no :D

Carimakansedap said...

Thank .... tapi tahun lepas hang ada mai gak kan ....

fuziana said...

cms ::: uik..aku baru p tahun ni la..hehe..

tahun lps aku lepas p mana takto hehe buwekkk :P


boring la wey :(

(o_0) said...

rajen nye wat kueh :o

cik yana cheq nk sebalang almond london tu =p~ bleh ahhhhhhhhhhhh...

fuziana said...

shem ::: hehe baru tau ke yana rajin hehe :P


my kawan yg teringin sgt pun yana tak bg 1 balang dpt 25bj jer kehkehkeh :P