Monday, August 17, 2009

||penang-melaka-penang||

Semenjak Malaysia digemparkan dengan virus H1N1,semakin ramai yang takut dengan virus tersebut termasuk la aku ...huhu, hmm tu la kan dalam sains menyatakan antigen dlm tubuh badan babi mampu merubah menjadi pelbagai virus yang blh memusnahkan hidupan tak kira sesama haiwan ataupun manusia. Atau mungkin jua ini dugaan yang ALLAH Swt turunkan utk kita lebih mengingati akan kekuasaan-Nya...Wallahualam

Minggu lalu aku telah menghadiri kursus Field Epidemiological Intelligence Training Programme di Melaka.Sudah lama tak g kursus hehe dh cam beku2 otak aku ni hahaha...apapun kursus yang berlangsung 3hari tu amat BEST sekali, refresh balik kaedah kerja yang selama ni asik ditokok yang lama ja kan...Ilmu kali ni amat berguna dr orang sabahan, selalunya aku amik darah ayam kat kepak skali ni dpt belajar amik kat kaki ayam...huh lg mudah.... :D

Jom la kita cuci mata sikit dengan hasil ketipan lensa bisu-ku kat sana huhu :D
Dr.Roosivien selaku tutor ptg tu dibantu oleh Tn.Hj Shaari
kaedah pengambilan sampel darah ayam
nk ckt ja hehe...1-2cc
aku ngah jd cikgu amik darah kat kaki ayam..maklum la tere skt uwek :P

Latih amal petang tu bukan sekadar pembelajaran pengambilan sampel tp refresh balik kaedah post mortem dan penghantaran sampel organ ayam ke makmal.Aku sempat la snap pic utk tatapan kawan2 yang tak nmpk apa dr.roosivien buat hehe
Dah veteren dh pserta kali ni hehe
kesian kan bila ayam2 ni menjadi mangsa port mortem kali ni hehe...apapun terima kasih kepada Pusat Latihan Ternakan Veterinar Melaka yang sudi sponsor ayam utk latih amal kami.Alhamdulillah semua target aku tercapai dalam kursus yang disediakan kali ni.
posing pun nk gak..masuk lam sijil tau hehe
wif Hj.Shaari & urusetia Pn.Liza
ini plak Ahmad Husaini yang selalu menceroboh Blog kesayangan aku ni..camna ntah dia leh ada, kaco idup aku ja kat sana...tetap tak berubah dr belajar smp dh keja...Ucin thanks ya snap gmbr aku, kalo tak tak merasa la posing hahaha....muncit :P

Sekian Wabillahitaufiq wahidayah wslmualaikum wbt...aku dh selamat mendapat sijil :-"
(sj nk tayang, baru kali ni aku amik sijil ada gambar selalu amik gmbr org ja,hehe..)

Apapun Kursus yang enjoy, nk g lg tahun depan...utk Penyakit Haiwan Ruminan i.allah. Biar semakin menular penyakit ternakan dimalaysia ni kebajikan ternakan perlu diutamakan...selamat menjalankan kewajipan masing2 :D

Aku blah dulu...
~~~Daaaa~~~~


4 comments:

im just kid? said...

wow~!

fuziana said...

nape dik?

SyawaL said...

Oit...ucin...hang mmg sebok laaa...org suruh hang kawin..takmau...

Dok ngorat gilpren org plak....

Nizam yg kata ni..bukan aku...

fuziana said...

cehhh nizam apa barang pkai id org :P

ucin ngorat pun aku tak layan la hahaha :P