Monday, August 31, 2009

||52...Kemerdekaan!!! ||

Aku melangkah megah bersama pembangunan yang tercetus selama 52-tahun kemerdekaan ....Syukur ku dilahirkan sebagai Anak Malaysia yang telah dimerdekakan dengan pembangunan masa kini...Hari ni,detik ini walaupun aku tak menyertai kawad kemerdekaan, semangat patriotik tetap bkobar2 dlm diri ku...Bergalaskan beg sandang lusuhku dan bergantungkan Lensa-bisu ku...aku gagahi langkah dibulan ramadhan ini untuk merakamkan kemeriahkan yang diraikan oleh seluruh rakyat malaysia.
wif sirmart ...lens pjg tuh...

Perjalanan aku masih bertapak..masih berkobar sptmana "pink" nya tali kasut yang terikat dikaki...mengikat pjalanan ku agar semakin kukuh berdiri...Seawal pagi aku dah mula menapak ke perkarangan Kemerdekaan yang akan dilaungkan oleh seluruh rakyat malaysia, kemeriahan mula terasa walaupun sambutan tahun ni dibuat secara ringkas.
Jalur Gemilang... :X :X :X
3org Sultan Melayu ;))
Jeng3....Veterinar Penang Pinky huhu
sama ngak?ngak [-(
Budak cina ni patriotik betoi...tegak ja kat situ smbil kibar Jalung Gemilang
Apapun..aku tetap nk bgambar hehe...wif irra, jue, zakiah n izzati...

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 52
Semoga Malaysia terus Aman dan Makmur

~~Merdeka disambut Martabat dijulang,~~
~~Bersatu teguh, sesama bangsa~~
~~Sejarah dijajah jangan diulang~~
~~Moga Malaysia terus maju di persada dunia~~

|| Aku Anak MALAYSIA ||

Tuesday, August 25, 2009

||Sesekali Teringat||

Entah camna aku terjumpa gmbr ni...dalam sebuk2 aku ngemas folder2 yang bsepah dalam laptop ni mata aku tpandang pada sekeping gambar yang betul2 memberi aku kenangan...Sekeping gambar yang pertama aku snap dari D80 aku pada 6 Julai 2008..Hmm gambar ni jugak yang mengunci hati aku pada suatu ceritera cinta yang entah ke mana hilangnya...saat ku terima terdetik dihati ini "KAU PASTI LAYU" akhirnya ceritera itu layu sepertimana kelopak mawar yang ku simpan kering di tangkai hati...arghh amat jiwang :|

Ntah di mana kesudahannya aku sendiri tak tahu namun, kini aku mulai menapak, pergi meninggalkan segala kenangan yang pernah tercipta, pernah terfikir betapa hati aku berat untuk melangkah cuma demi JANJI, demi sesuatu aku tabahkan perjalanan pergi melepaskan semua. Harapan kubiar semuanya jelas, biar semuanya puas, biar semuanya tiada lagi kaitannya dengan diriku...Alhamdulillah semua keperitan telah aku lalui dan kini, tercipta sesuatu yang baru...moga aku tidak lagi seperti kuntuman yang layu...moga tiada lagi hiasan mawar berduri, yang melukakan hati...

Sayangku jangan dicarik lg...cinta ku jangan didusta lagi, rindu ku jangan dipersenda lagi, senyumku jangan dicalar lagi, rangkulanku jangan dilepas lg....biar erat bersama janji yang terlafaz...Senyum ku takkan mungkin dapat memaafkan apa yang telah terjadi...Tawa ku bukan bermakna aku tak membenci...Keras Hati ini telah kau BATU dipentas Ceritera CINTA lalu...Terima Kasih pada Kenangan...

"terkenang"
"tiada maaf"
"pergi"
"jauh"
"JANGAN"
"ekori lagi"


Saturday, August 22, 2009

Dugaan awal Ramadhan

4hari aku terbaring ja atas katil...ntah kenapa kali ni teruk sgt sakit yang menghinggap.Apapun aku terima dengan tabah walaupun tak mampu rasanya nk menghabiskan masa2 yang ada. =((

Hmm...makin takut plak andai tkena H1N1 tp alhamdulillah sakit kali ni tak menampakkan positif ke arah virus tersebut. Adoi..tido je keja aku, selera makan pun dh kurang skrg ni..4hari tak makan.Badan ni jangan cakap la letih teramat sangat..nk bangun pun tak larat =(( Aku hanya mampu berdoa kehadiran RAMADHAN nanti aku dapat menunaikan kewajipan aku sebagai umatnya Insya Allah.

Ramadhan kali ni aku bermohon agar aku lebih tabah untuk mengharungi hari2 yang akan menjelang...semoga kesihatan aku seperti sediakala :|

Kepada seluruh umat islam yang menjalani ibadah puasa aku ucapkan SELAMAT BERPUASA dan andai ada Salah dan Silap harap Di Ampun....Semoga RAMADHAN kali ni memberi kita 1000 keberkatan dalam hidup Insya Allah.....

p/s ---||| MC...m...MC...mc....MC...||

Monday, August 17, 2009

||penang-melaka-penang||

Semenjak Malaysia digemparkan dengan virus H1N1,semakin ramai yang takut dengan virus tersebut termasuk la aku ...huhu, hmm tu la kan dalam sains menyatakan antigen dlm tubuh badan babi mampu merubah menjadi pelbagai virus yang blh memusnahkan hidupan tak kira sesama haiwan ataupun manusia. Atau mungkin jua ini dugaan yang ALLAH Swt turunkan utk kita lebih mengingati akan kekuasaan-Nya...Wallahualam

Minggu lalu aku telah menghadiri kursus Field Epidemiological Intelligence Training Programme di Melaka.Sudah lama tak g kursus hehe dh cam beku2 otak aku ni hahaha...apapun kursus yang berlangsung 3hari tu amat BEST sekali, refresh balik kaedah kerja yang selama ni asik ditokok yang lama ja kan...Ilmu kali ni amat berguna dr orang sabahan, selalunya aku amik darah ayam kat kepak skali ni dpt belajar amik kat kaki ayam...huh lg mudah.... :D

Jom la kita cuci mata sikit dengan hasil ketipan lensa bisu-ku kat sana huhu :D
Dr.Roosivien selaku tutor ptg tu dibantu oleh Tn.Hj Shaari
kaedah pengambilan sampel darah ayam
nk ckt ja hehe...1-2cc
aku ngah jd cikgu amik darah kat kaki ayam..maklum la tere skt uwek :P

Latih amal petang tu bukan sekadar pembelajaran pengambilan sampel tp refresh balik kaedah post mortem dan penghantaran sampel organ ayam ke makmal.Aku sempat la snap pic utk tatapan kawan2 yang tak nmpk apa dr.roosivien buat hehe
Dah veteren dh pserta kali ni hehe
kesian kan bila ayam2 ni menjadi mangsa port mortem kali ni hehe...apapun terima kasih kepada Pusat Latihan Ternakan Veterinar Melaka yang sudi sponsor ayam utk latih amal kami.Alhamdulillah semua target aku tercapai dalam kursus yang disediakan kali ni.
posing pun nk gak..masuk lam sijil tau hehe
wif Hj.Shaari & urusetia Pn.Liza
ini plak Ahmad Husaini yang selalu menceroboh Blog kesayangan aku ni..camna ntah dia leh ada, kaco idup aku ja kat sana...tetap tak berubah dr belajar smp dh keja...Ucin thanks ya snap gmbr aku, kalo tak tak merasa la posing hahaha....muncit :P

Sekian Wabillahitaufiq wahidayah wslmualaikum wbt...aku dh selamat mendapat sijil :-"
(sj nk tayang, baru kali ni aku amik sijil ada gambar selalu amik gmbr org ja,hehe..)

Apapun Kursus yang enjoy, nk g lg tahun depan...utk Penyakit Haiwan Ruminan i.allah. Biar semakin menular penyakit ternakan dimalaysia ni kebajikan ternakan perlu diutamakan...selamat menjalankan kewajipan masing2 :D

Aku blah dulu...
~~~Daaaa~~~~


Friday, August 14, 2009

||penang-kl again||


Semaknya blog aku ni, dh lama tak dikemas hehe...Maaf la yer, aku agak sibuk sejak kebelakangan ni...hmm apa nk cerita ek,mungkin percutian aku minggu lepas membuka selera blog aku kali ni huhu...Alhamdulillah spt aku plan, by thursday keja aku complete.so jumaat lepas aku dihasut oleh en.isma...jeng2...MALAS la my friend... :( "Mau g kl ngak?hehe" suka la nk racun aku kan dak is ni :(( "takmau la" :| "ala jom la... >:) " icon last tu aku mmg tak leh tahan :-ss "erk, apa yg best kat sana nnt?ptg ni i kompom betoi2 ok :>"

5.25 ptg -"my friends, mau i p amik i kat umah, time tak kisah janji u pick up i kat umah ok :-" " "wahhh itu takda hal, u tggu ja kat umah.around 12.30 i kuar dr umah ok" erk....biar betoi aku menjerat diri sendiri kehkeh...takpe apapun aku redha ja haha...huh, smp tlena aku tggu is mai amik ,tepat jam 1.08pg kehadiran is wif BEN10 tercegat depan pintu kiki...so guek mau p kl :-" bdua ja kali ni so tak leh la lena, penyu, jax, tahir masing2 bz...so aku peneman.Sembang punya sembang smp tapah..."adoi is mlm ni nk tido mana?iena keja lorrrr" :(( " "ermm, mana ek? " <--- mencik bila dah ngantok suka tanya soklan balik kat i [-( "takpa la kita lepak kat sg.buluh ja, subuh2 tu bangun mandi n gerak p amik iena plak ek" so muktamad kami tido kat hentian sg.buluh :| Mata mmg dh melekat ja ni, dari tapah ke sg.buluh dh btukar driver, mau takmau aku pecutkan jgk BEN10 is ni..smp ja sg.buluh terus matikan enjin, buka tingkap terus ZZZzzzZZZZzzzZZZ sampai la kereta BEN10 is digegarkan oleh sesuatu, :-ss aku bangun tgk keta sblh buka pintu punya lak kuat smp belaga BEN10...tp mata mantok punya pasal tido balik...arghh skali lg BEN10 digegarkan, bengong la aihhh kacau aku tido :(( tak smp 5minit jax plak call "hg kat kl ka?" "ha la..awat hg kat mana?" "kat taiping la , baru abis keja" "hg siap la ni...hg mai kl la ni jgn dok ckp byk" "aku baru balik ni....tgk la cmna stg" "aku kata hg mai tu mai ja la..jgn dok ckp byk, p cr tiket bas cpt" <--- hahaha kacau aku tido lg..amik habuan :P

Ingatkan nk mlawak ja skali jax mai betoi la naik bas haha.....so sementara tunggu jax smp aku & is p amik iena kat kg baru...sarapan cokodok yg amat lazat hehe. Destinasi tertumpu ke Pandan Indah...Pertandingan Futsal huhu , mcm aku plak yang main kan..lebih2 ja :))

aku posing ja :P pendek nya aku haha
wif iena & man
gurl fc...caya la...
congrat to Bedah FC ;))
Utara_Selatan FC wif pengkurus iena hehe
pengkurus a.k.a paramedik iena berposing huhu :P

Ntah la aku pun taktau kenapa aku leh smp sini kan..haha yang pasti nya aku cuma memeriahkan majlis kali ni, membalas budi kawan2 yang datang gath kat penang ritu :D . Meriah sgt aktiviti kat sini, tahniah kepada penganjur n kepada team gurl dr terengganu aku mmg respect korang..main ada skill lor.. kalah team laki :D

Apapun aku mmg support korang :D "KITA KAN CAMNI" :-"

Hidup aku tak senang rini, asik dpt msg dr jax ja :(( slagi tak smp slagi tu la dok msg....org soh naik LRT dia nk p naik bas sia2 kena maki ngn aku [-( soh turun kat pandan indah dia p tunggu seberang sana..adoi nasib la hg kawan aku kalo tak dh lama aku maki hg kaw2 :(( dia suka la buat aku marah [-( kesian pulak aku tgk jax ritu muka tkulat2 mantok hehe..mmg myetan aku ni kan paksa dia mai kehkeh...satu futsal dok jaja nama aku yg soh dia mai [-( dh mai lupa diri plak... [-(

Pertandingan berakhir dengan baik2 je petang tu, so aku, jax, iena, is, angah terus g area kg.baru cari hotel..mmg letih bangat...ingat bantal ja ni :| smp hotel terus mbuta smp 8.30 mlm :| tiba2 perut aku cam berbunyik ja....lapar lorrr pg mam cekodok ja :( is & jax tido nasib la angah ada temankan makan, iena otw nk p keja dtg menyinggah g punch ja minah ni pastu bsembang smp kol10 :P

Perut dah kenyang so , mau smbg titoq la....baru nk naik hani,kak ana, nur n most dtg :| rela atau tidak mmg aku sengkangkan mata dari terus tlena digerai ERRA TOMYAM :(

citcat smp kol12.30
balik bummm....

zzZZZZzzz


8.15 am
ahad

Angah a.ka izudin ketuk pintu "lapar tak?"
aku angkutkan je..."lapa..."

angah "bangun mandi jom p mkn, depa tidoq lg"
aku "ok,tggu msg"

hahh skali aku membuta balik smp kol10.45 hahaha..ksian angah tunggu kiki. i m sori :P

Jom layan gmbr..ke mana kami p pas mkn :-"

sengal budak ni :|
cap kamera aku ni la jd bahan dak most eii amat panas hati dgn most [-(
Jax <--mangsa buli aku hahaha
KITA KAN MCM NI :p
Wif angah aka izudin peneman aku ;)) :P
men boling sebenarnya haha
tak sangka aku si jax ni tere... :|
angah...kalah teruk nmpk hehe :P
takhta dirampas oleh angah kiki...tahniah :D

Kisahnya tunggu jaja & most..kunun nk main boling sama last2 sangkut plak jem kat kl..so jaja blanja token men game ja la...aku ni mmg la buta kayu nk men game.ingatkan aku sorang ja...rupanya ramai pengikut aku tak pandai main game haha...last2 kami p sodok gula2 ja abiskan token hehe...best gak rupanya kan. Jaja n d`geng ajak layan G.I JOE but tiket utk we all dh abis, so tpaksa la kita bpisah ... thanks my dear jaja muahhxxss nnt jumpa lg ye..Most , lu tunggu raya guek maafkan [-(

Sebelum aku akhiri percutian yang indah ni,aku nk selit skt gmbr2 LELAKI LEMBUT pujaan ramai wanita kat malaysia ni hehe...

Aksi korang mmg besh la :P
ada "love" dr munga segar lg :X :X :X
"KITA MMG CAMNI" :p
to : jaja, intan, hani, kak ana, most..jgn jeles okais :D
Ayu betoi jaxroi aku ni haha :P
tolongla maafkan aku..mmg aku tak tahan tgk hmpa =))
"Jejaka perasan :P"
"hati yg telah dimiliki..hihi"
thanks to all..i m so happy wif u all...
aku suka pic ni..thanks angah aka izudin :X :X :X
thanks to is..snap my pic :D

Penat yang berbaloi....Akhirnya lewat malam jgk btolak dr kl..sekitar 11mlm...lepas hantar iezet kat pudu :(
Sayang nk tinggalkan kenangan yang tercipta..apapun hari2 itu pasti akan mendatangi aku kan...so terima kasih semua...aku mau zzZZZzzzzz.... "Jax..hati2 bwk keta aku nk tidoq"

~~~daaa.........~~~

Sedar2 jam 2.45 pg depan pintu umah hehehe....

"KENANGAN TERINDAH"
kembali
Melakar dalam HATIKU...

Tuesday, August 4, 2009

||Leave me alone...||


"Aku amat bz...ngak bisa tulisi apa2 di sini...MAAF ya"

~~~Daaaa....~~~